Skip to main content

Math Kangaroo practice test, grades 9–10

10 free Math Kangaroo practice questions at Grades 9–10, with answers. 178 questions in the full bank, covering 15 topics.

Free now
10
Full bank
178
Topics
15

10 free practice questions

Pick an answer to check it. No account needed. These are past competition tasks — the answer is shown with its source paper.

  1. Question 1arithmetic

    When the results of the following additions are written in descending order, what sum will be in the middle?

    Show answer and source

    Answer: C

    Source: Math Kangaroo 2020 Level 9-10 Task 1

  2. Question 2combinatorics

    Ahmad walks up 8 steps going up either 1 or 2 steps at a time. There is a hole on the 6th step, so he cannot use this step. In how many different ways can Ahmad reach the top step?

    Show answer and source

    Answer: C

    Source: Math Kangaroo 2021 Level 9-10 Task 12

  3. Question 3coordinate geometry

    The base of a triangle is extended by 50%50\% and its height is reduced by one third. What is the ratio of the area of the new triangle to the area of the original triangle?

    Show answer and source

    Answer: B

    Source: Math Kangaroo 2025 Level 9-10 Task 2

  4. Question 4fractions

    Olga was walking in the park. For half the time, she walked with a speed of 2 km/h2\text{ km/h}. For half the distance, she walked with a speed of 3 km/h3\text{ km/h}. For the remaining time, she walked with a speed of 4 km/h4\text{ km/h}. Which fraction of the time did she walk with 4 km/h4\text{ km/h}?

    Show answer and source

    Answer: A

    Source: Math Kangaroo 2024 Level 9-10 Task 28

  5. Question 5geometry

    Ally drew 3 triangles on a grid. Exactly 2 of them have the same area, exactly 2 of them are isosceles, and exactly 2 are right-angled triangles. 2 of the triangles are shown. Which could be the third one?

    Bottom edge of a grid with two triangles
    Show answer and source

    Answer: D

    Source: Math Kangaroo 2021 Level 9-10 Task 9

  6. Question 6logic

    Who is the mother of the daughter of the mother of Lia's daughter?

    Show answer and source

    Answer: D

    Source: Math Kangaroo 2020 Level 9-10 Task 2

  7. Question 7number theory

    The figures for the year 2020 are repeated twice each and are different. How many times does this happen since the year 1000 until now?

    Show answer and source

    Answer: E

    Source: Math Kangaroo 2020 Level 9-10 Task 7

  8. Question 8percentages

    There are 5 people to choose from on a ballot paper. After counting 90 % of the votes the intermediate result looks as shown in the table. How many of the 5 people cannot win the election anymore?

    A table showing vote counts for five candidates: Alex (14), Bella (11), Clint (10), Diana (8), and Eddy (2).
    Show answer and source

    Answer: B

    Source: Math Kangaroo 2022 Level 9-10 Task 10

  9. Question 9probability

    Five bricks form a wall (see figure). Peter can only remove a brick if there is no other brick directly above it. On each turn, he randomly selects one of the removable bricks with equal probability and removes it. What is the probability that the brick numbered 4 is the third to be removed?

    A wall of five bricks labeled 1, 2 on top and 3, 4, 5 on bottom.
    Show answer and source

    Answer: D

    Source: Math Kangaroo 2025 Level 9-10 Task 19

  10. Question 10ratios

    Vlado has participated in 31 cross-country races in the last five years. In the first year, he participated in the smallest number of races and he then successively increased the number of races each year. In the fifth year, he participated in three times as many races as in the first year. How many races did he participate in in the fourth year?

    Show answer and source

    Answer: C

    Source: Math Kangaroo 2024 Level 9-10 Task 20

168 more questions at Grades 9–10

Keep your progress, pick a topic or difficulty, and see which areas need work. Free to start.

Start practising

Other levels

Topics at this level

arithmetic · combinatorics · coordinate geometry · fractions · geometry · logic · number theory · percentages · probability · ratios · sequences · solid geometry · statistics · unclassified · word problems

We use essential cookies to keep you signed in and optional analytics cookies to improve the product. See our Privacy Policy.